ΔΤ ΕΚΚΕ Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για προγραμματικές δηλώσεις υπουργού ΠΕΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (10.07.2012)
Ανακοίνωση ΕΚΚΕ Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την ομιλία του Υπουργού ΠΕΚΑ

Με αφορμή την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου για θέματα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται στα περισσότερα σημεία της από αοριστία και γενικόλογες διακηρύξεις σχετικά με την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Δε μας εκπλήσσει. Τι να πει εξάλλου ένας Υπουργός Περιβάλλοντος, όταν στόχος της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει είναι το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας και το ξήλωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο κύριος Υπουργός μάλιστα, έθεσε αυτό το ξήλωμα ως πρώτο στόχο, ονομάζοντάς το «βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Είναι η ίδια βελτίωση που επιτρέπει στις βιομηχανίες να συνεχίζουν τη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό, επιβαρύνοντας κατοίκους και περιβάλλον.

Επίσης ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε «ένα αναπτυξιακό και κυρίως παραγωγικό πρότυπο σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η χωροταξία, η πολεοδομία, το περιβάλλον, η ενέργεια σε όλες τις μορφές της, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα νερά, οι υδρογονάνθρακες, η μεταλλευτική πολιτική, η διαχείριση απορριμμάτων, η “πράσινη” ανάπτυξη, αποκτούν τη δύναμη να προσφέρουν τα προσδοκώμενα στην αυξητική φάση της ανάπτυξης». Θα συμφωνούσαμε, αν δεν ξέχναγε να μας πει πως όλα αυτά που αναφέρει δε θα βρίσκονται στα χέρια της Πολιτείας και της κοινωνίας, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά θα πουληθούν σε επενδυτές. Εκτός και αν ανάπτυξη είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα απασχολούν όλους εμάς ως κακοπληρωμένους εργάτες.

Στο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν ονειρευόμαστε καμιά τέτοια ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει όταν έχεις στα χέρια σου παραγωγικές πηγές και φυσικό πλούτο να τα χρησιμοποιήσεις με σεβασμό και βιώσιμο τρόπο προς όφελος της κοινωνίας. Όταν τα έχεις ξεπουλήσει δεν μπορείς ούτε να αναπτυχθείς, ούτε να ελέγξεις όλους αυτούς τους πρόθυμους επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ενέργεια και νερό, παραλίες και βουνά. Καμιά κυβέρνηση δεν δικαιούται να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει. Η δημόσια περιουσία ανήκει στον ελληνικό λαό και εμείς θα το υπερασπίσουμε αυτό με κάθε τρόπο.

Advertisements