Η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση πέραν του 2014

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Βήμα FM» (Αιμ.Περδικάρης-Αρ.Ραβανός), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Επειδή η επιμήκυνση έχει γίνει της μόδας τώρα τελευταία, ως διεκδίκηση της τρικομματικής κυβέρνησης, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην έκθεση του ΔΝΤ του περασμένου Μαρτίου, στη σελίδα 18, παρ. 21, προκύπτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και πέραν του 2014 και η κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την αξιοπιστία της χώρας και την αφοσίωσή της στους στόχους του συμφώνου σταθερότητας.

Έρχονται λοιπόν σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με «αντικαταστάτη» του κ. Παπαδήμου, τον κ. Κουβέλη και εμφανίζουν ως δική τους διεκδίκηση την επιμήκυνση, την οποία απέρριψαν πριν από 5 μήνες, μετά από πρόταση του ίδιου του ΔΝΤ. Και για να ολοκληρωθεί ο «λογικός» παραλογισμός, έχουμε και το «δόγμα Στουρνάρα» που πρεσβεύει ότι προϋπόθεση για να συζητήσουμε στο μέλλον την αλλαγή του Μνημονίου, είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

Ευχολόγια και γενικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή η χθεσινή εικόνα από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών είναι ότι οι δύο από τους τρεις που έκαναν δηλώσεις είπαν γενικά ευχολόγια, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις περί ισοδύναμων μέτρων και οριζόντιων περικοπών, και ο κ. Κεδίκογλου παρέθεσε έναν γενικό χρησμό και παρέπεμψε στον κ. Στουρνάρα. Δηλαδή το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι αρχηγοί διατυπώνουν γενικά ευχολόγια και εξουσιοδοτούν τον κ. Στουρνάρα να ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Μνημονίου, με το πρόσθετο πιστοποιητικό ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ήταν άκρως μνημονιακός, από την εποχή ακόμη του πρώτου Μνημονίου.

Δεν έχει νόημα η συζήτηση  με την Τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση

Το κλιμάκιο της Τρόικα που επισκέφθηκε και θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας έχει την εντολή να ελέγξει την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος. Δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να συζητήσει πολιτικά και να επαναδιαπραγματευτεί την αποτυχημένη συνταγή του Μνημονίου. Δεν έχει κανένα νόημα επομένως η συζήτηση με τους υπαλλήλους του κλιμακίου αυτού για την ανάγκη να αλλάξει επειγόντως η καταστροφική συνταγή. Αυτό φαίνεται να το διαπιστώνουν με καθυστέρηση και οι τρεις αρχηγοί οι οποίοι χθες, έστω με μισόλογα, υπαινίχθησαν ότι σε ένα πολιτικό επίπεδο, πέρα από το κλιμάκιο της Τρόικα, χρειάζεται να επανεξεταστεί η πορεία εφαρμογής.

Απαιτείται μια πολύ σοβαρή και σκληρή επαναδιαπραγμάτευση για να απαλλαγούμε από τη θηλιά του Μνημονίου, αλλά αντί αυτού, εκείνο που γίνεται είναι καλλιέργεια εδάφους έτσι ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να πάμε σε τρίτο Μνημόνιο. Έχει ήδη προδιαγραφεί ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει, είναι περίπου βέβαιο ότι η επιμήκυνση θα δοθεί και εκτός αυτού θεωρούμε ότι θα υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο με πρόσθετο οικονομικό πακέτο.

Θετικοί απέναντι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Καλωσορίζουμε το ΚΚΕ, που μέχρι χθες την αντίθεση στο Μνημόνιο τη θεωρούσε πλαστή. Εμείς, παρόλες τις επιμέρους διαφορές μας, όπως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είμαστε θετικοί απέναντί του. Ελπίζω και το ΚΚΕ να υπερψηφίσει τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σπάσει επιτέλους το «ταμπού»  το Κομμουνιστικό Κόμμα να λέει μονίμως «όχι» στις προτάσεις νόμου που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά και μόνο επειδή τις καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή γραμμή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει, απλά σύμπλευση σε βασικούς στόχους. Η χαρά του κατεστημένου είναι η διαίρεση και ο εμφύλιος στην Αριστερά. Άλλωστε οι ευρύτερα προοδευτικοί πολίτες με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν στις περασμένες εκλογές εντολή για ενότητα και συσπείρωση. Όσο την ακούσουν και οι άλλες ηγεσίες, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: http://papadimoulis.wordpress.com
Advertisements