Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας με δήμαρχο Ελασσόνας για τον λιγνίτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (21.07.2012)
Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας με δήμαρχο Ελασσόνας για τον λιγνίτη

Με τον Δήμαρχο Ελασσόνας Γιώργο Πασχόπουλο και με τους Αντιδημάρχους Φ. Τζιόκα, Τηλ. Γκαμπέτα και Χαρ. Τσιουβελακίδη, με αφορμή την ανακίνηση –εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος- του θέματος της παραχώρησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής σε ιδιώτες, συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 21/7 οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τους Πέτρο Παπαγεωργίου μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και Θεόδωρο Τζιώλα μέλος Τ.Ο. Ελασσόνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η αντίθεση στην οποιαδήποτε προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας, πόσο δε μάλλον σε συνδυασμό με την πώλησή τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας (195/2007), με την οποία διαμηνυόταν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Δήμος και σύσσωμη η τοπική κοινωνία –καθώς και οι τοπικοί φορείς- αντιτάσσονται στην εξόρυξη λιγνίτη από τα κοιτάσματα του Δομένικου και του Αμουρίου, ενώ έθεσε και τα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι τυχόν εκμετάλλευση των τοπικών κοιτασμάτων θα έχει σοβαρή επιβάρυνση τόσο στην τοπική παραγωγική οικονομία (προϊόντα ΠΟΠ) όσο και περιβαλλοντικά –μετατροπή της περιοχής και του Ολύμπου σε “κρανίου τόπο”.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο βουλευτές εξέφρασαν με τη σειρά τους την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κατά κάθε σεναρίου και προοπτικής εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας, επισημαίνοντας ότι πρωτεύει η διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας και η ήπια ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό στην αειφορία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συντασσόμενοι με το αίτημα της κοινωνίας ολόκληρου του ν. Λάρισας, οι βουλευτές συμφώνησαν να υπάρξει κοινή δράση με τους πολίτες της περιοχής και τους φορείς, ενώ δεσμεύτηκαν να αναδείξουν το ζήτημα και στη Βουλή, σε συνδυασμό με το ίδιο θέμα που έχει προκύψει και στη Δράμα. Τέλος, επεσήμαναν ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στους δύο αυτούς νομούς είναι μια πρόχειρη, αντιαναπτυξιακή και εχθρική προς το περιβάλλον επιλογή, η οποία αντιστρατεύεται και καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την όποια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

To Γραφείο Τύπου

Advertisements