Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας η εκποίηση της ΑΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (26.07.2012)
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ & ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΓΕΛΑΛΗ
“Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας η εκποίηση της ΑΤΕ”

Αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αντώνη Μπέζα, υπέβαλλαν οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και ο Λαρισαίος Δημήτρης Γελαλής, για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην επιστολή αναφέρουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποφασίσει, αν δεν έχει αποφασίσει ήδη, τον τεμαχισμό της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) σε “κακή” και “καλή” τράπεζα, με την εκχώρηση της τελευταίας σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο. Επειδή ενδεχόμενες τέτοιες αποφάσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία συνολικά και ειδικότερα τον αγροτικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία και επειδή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις και μάλιστα ερήμην της Βουλής, που υποθηκεύουν το μέλλον  της χώρας, ζητάμε την άμεση, πριν τη λήψη οποιασδήποτε κυβερνητικής απόφασης, σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να προσέλθει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και να ενημερώσει για το κρίσιμο θέμα της ΑΤΕ και το μέλλον της σύμφωνα με το άρθρο 41Α, παράγρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής».

Με αφορμή την κατάθεση της επιστολής, ο βουλευτής Λάρισας Δ. Γελαλής δήλωσε:

«Τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υποστήριζε με σθένος ότι μοναδική αναπτυξιακή προοπτική είναι η ανακεφαλαιοποίηση και των κρατικών τραπεζών (ΑΤΕ – Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο), με ένταξη της λειτουργίας τους προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν την ωμή και ανενδοίαστη εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου, πίσω από τις προεκλογικές κορώνες του ίδιου του κ. Σαμαρά περί δημόσιου πυλώνα που πρέπει να αποτελέσει η Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οφείλει να αντιδράσει σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος.

Η Αγροτική Τράπεζα είναι πρωτίστως τράπεζα των αγροτών, η οποία μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει πλείστες όσες δράσεις τους και στην οποία είναι υποθηκευμένα τα χωράφια των περισσοτέρων. Τυχόν πώλησή της θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε δύο επίπεδα: με την καταβολή των επιδοτήσεων που είναι συνδεδεμένες με τα χωράφια, αλλά και με το θέμα της εξόφλησης των χρεών (από αγροτικά/κτηνοτροφικά δάνεια). Η νέα τράπεζα που θα προκύψει εάν πωληθεί η ΑΤΕ είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει την εξόφληση των αγροτικών χρεών προς αυτή, σε μία χρονική περίοδο που οι αγρότες έχουν «στεγνώσει». Η μη εξυπηρέτηση, λοιπόν, των οφειλών θα σημάνει τον πλειστηριασμό πολλών στρεμμάτων αγροτικής γης. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στους παραγωγούς αλλά και στην ίδια την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι η πρωτογενής αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δε θα επιτρέψει την άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού, αντίθετα θα παλέψει μαζί με την κοινωνία για τη διαφύλαξή της».

Advertisements