Συνέντευξη Τύπου για την Ανοικτή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ(31.08.2012)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Πάνο Σκουρλέτη, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αποτέλεσε το θέμα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν η βουλευτής Ηρώ Διώτη και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Πέτρος Παπαγεωργίου και το μέλους του συντονιστικού Νέστορας Αντωνίου.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου που βρίσκεστε σήμερα εδώ, καθώς η σημερινή συνέντευξη τύπου δεν αφορά μόνο την προαναγγελία της Δευτεριάτικης ανοικτής συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Λάρισας, αλλά είναι ευκαιρία να πούμε και 2-3 λόγια για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην κοινωνικοοικονομική και πολιτική σκηνή. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ξεκινά η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα τελευταία –μέχρι στιγμής πάντα- μέτρα, μνημείο αναλγησίας και σκληρότητας απέναντι στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τα πλέον ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα.

Προ δύο ημερών είχαμε τη συνάντηση των τριών αρχηγών της εσωτερικής τρόικας, οι οποίοι, έχοντας γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το περιεχόμενο της προγραμματικής τους συμφωνίας, προχωρούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα άδικου και αντικοινωνικού πακέτου μέτρων που δεν θα οδηγήσει πουθενά παρά μόνον στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας. Και μόνο στο άκουσμα των μέτρων αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει για τη ζωή του και τι σημαίνει συνολικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για εμάς, βέβαια, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στην κορύφωση ενός τραγικού αδιεξόδου μιας πολιτικής που εφαρμόζεται σχεδόν 2,5 χρόνια, χωρίς καμία προοπτική εξόδου από αυτή την κρίση. Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο την πλήρη ισοπέδωση.

Είδαμε για μία ακόμη φορά να προσπαθούν να κοροϊδέψουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αυτές που εντάσσονται στα επιλεγόμενα ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να δημιουργήσουν τεχνηέντως συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού από την ανάποδη.

Είδαμε τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση να διαφωνεί με τους κοινωνικούς εταίρους, κουνώντας τους επιδεικτικά το δάχτυλο και ουσιαστικά, λέγοντάς τους πως αυτός είναι που θα αποφασίσει τι θα γίνει με τους μισθούς. Η πρώτη πρόγευση θα είναι τα μέτρα που αναμένεται να οριστικοποιηθούνε σήμερα.

Είδαμε τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βαλτώνουν και η τελευταία υποψία κοινωνικής πολιτικής που οι ΟΤΑ ήταν σε θέση να ασκήσουν, να εξανεμίζεται. Και μαζί με αυτή και οι παροχές στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Είδαμε ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν να αποκαλύπτει, μόλις προ 2 ημερών, την τεράστια πολιτική απάτη της κυβέρνησης, σχετικά με την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας αλλά και την επέκτασή του σε ελεύθερους επαγγελματίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί με κοινοτικά κονδύλια τα επιδόματα ανεργίας.

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει ότι ο υφεσιακός και αντικοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής του δεν είναι αυτός που οδηγεί τη  χώρα στη χρεοκοπία. Φυσικά, οι επιλογές και η συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να πείσει ότι οι πρόσθετες περικοπές που θα απαιτηθούν θα πιάσουν τόπο και θα είναι δίκαιες. Ο δε κ. Κουβέλης, προσπαθεί με φαιδρό πλέον τρόπο, να πείσει ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί το αριστερό ανάχωμα της καταστροφικής κυβερνητικής κατρακύλας, ενώ δεν είναι παρά μόνο το «αριστερό», εντός εισαγωγικών, δεκανίκι της αδιέξοδης αυτής πολιτικής.

Ας μη γελιόμαστε: το νέο πακέτο μέτρων ξεκινά από τα 11,5 δις αλλά είναι απροσδιόριστο μέχρι που θα φθάσει. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι άπαξ και ξεκινήσει το ψαλίδι, φως δεν υπάρχει πουθενά ούτε σταματημός στο ξήλωμα των με κόπο, αγώνες και αίμα, εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Το είδε με το πρώτο πακέτο μέτρων, που έφερε το 1ο Μνημόνιο, που με τη σειρά του οδήγησε στο δεύτερο και σήμερα φτάσαμε έως εδώ. Και ποτέ κανένα πακέτο δεν ήταν το τελευταίο. Η κοινωνία δεν μπορεί, δε θέλει και δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα νέα μέτρα της εξόντωσής της.

Ο πρώτος σταθμός της θα είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, σε μία εβδομάδα δηλαδή από σήμερα, όπου στις μεγάλες κινητοποιήσεις, θα στείλει το δικό της μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στην κυβέρνηση του χαμού και της εξαθλίωσης.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η επίθεση της εσωτερικής τρόικας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μετά τις τελευταίες συναντήσεις του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, επιβεβαιώθηκε η πολιτική της περαιτέρω ύφεσης, της ανεργίας, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που ήδη μας έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της κοινωνικής χρεοκοπίας.

Η συγκεκριμένη πολιτική έχει δώσει τα πρώτα χτυπήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, ενώ τα πρώτα δείγματα τα συναντάμε ήδη και στην πόλη μας. Στον τομέα της υγείας επίκειται διακοπή της παροχής φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους από 3/9, αποτέλεσμα την υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. Οι φήμες για περαιτέρω υποβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ή συγχώνευση με το γενικό νοσοκομείο ολοένα και αυξάνουν, ενώ η πρόσβαση του πληθυσμού σε υγειονομικές υπηρεσίες καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται καθημερινά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στον τομέα της παιδείας έχουμε φέτος την καταγραφή της χειρότερης αναλογίας συνταξιοδοτήσεων-προσλήψεων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια, αφού έχει προβλεφθεί ο διορισμός μόλις 225 εκπαιδευτικών στην Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση, όταν μόνο οι φετινές συνταξιοδοτήσεις φθάνουν τις 5000. Η μεταφορά των μαθητών βρίσκεται στον αέρα λόγω έλλειψης πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών συνεχώς συρρικνώνονται.

Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η εσωτερική τρόικα βάζει ταφόπλακα στο όποιο κοινωνικό κράτος έχει απομείνει αφού με την περικοπή της χρηματοδότησης, στην ουσία παύουν να λειτουργούν θεσμοί όπως το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί, μεταφορά μαθητών. Οι κινητοποιήσεις των δημάρχων έχουν ξεκινήσει, ενώ όλοι οι δήμαρχοι του νομού Λάρισας εκφράζουν τον φόβο τους για πιθανή στάση πληρωμών μέσα στο χειμώνα, εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας, απέναντι σ’ αυτές τις ακραίες νεοφιλελεύθερη πολιτικές που εφαρμόζονται, εντείνει τις διεργασίες του σε οργανωτικό επίπεδο, πραγματοποιεί ανοιχτή συνέλευση την Δευτέρα 3/9 στην πλατεία Ταχυδρομείου και συνεχίζει την εγγραφή νέων μελών. Παράλληλα, στοχεύει στην οργάνωση των αγώνων για αντίσταση και αλληλεγγύη με πρώτο σταθμό την παρουσία στη ΔΕΘ στις 8/9 που θα πρέπει να αποτελέσει μια δυναμική απάντηση του κόσμου της εργασίας απέναντι στην εξωτερική τρόικα και τους ντόπιους υπηρέτες της (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με τη δημοσιοποίηση του καταλόγου που αφορά στα μέτρα των 11,5 δις, θα δει κανείς ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δύο επίκαιρα και αρκετά ενδιαφέροντα, που αφορούν την εκπαίδευση και τα νοσοκομεία. Η έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου θα μας βρει με συγχωνεύσεις και στις 3 βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλες της περιοχές της χώρας, όχι μόνο στη Λάρισα. Όμως, συγχωνεύσεις θα υπάρξουν –μια και το πρόγραμμα δε βγαίνει- και στα νοσοκομεία. Η περιοχή μας, λοιπόν, θα χάσει ένα από αυτά, καθ’ ότι τα νέα μέτρα προβλέπουν αύξηση των συγχωνεύσεων νοσοκομείων από ποσοστό 20% στο 30%.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα ξερονήσια θα αλλάξουν ρόλο. Δηλαδή, από τόπος εξορίας θα είναι τόπος όπου θα «παρκάρονται», ως χωματερές, άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Δηλαδή, πήραν απόφαση να σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

Η εφαρμογή της έκθεσης Σπράου, παρ’ ότι αφορά 2 δεκαετίες πριν, έχει την εφαρμογή της: με τις μειωμένες συντάξεις του ΟΓΑ κατά 20 ή 30€ φτάνουμε στο πολυπόθητο ποσό των 300 ευρώ, που αποτελεί, κατά την πιο πάνω έκθεση, τον ένα πυλώνα της εθνικής σύνταξης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ βαδίζουμε σε μια εσωτερική συγκρότηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με αιτήματα της κοινωνίας πια και με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων. Η εκδήλωση της Δευτέρας σηματοδοτεί το πρώτο κάλεσμα για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με την πρώτη εμφάνισή μας, από τις εκλογές και μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου, που είναι και η ΔΕΘ.

 

Advertisements