Ηρώ Διώτη: “Η κυβέρνηση κοστολογεί φθηνά την ανθρώπινη ζωή”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01.09.2012)
Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας με εργαζόμενους του ΕΚΑΒ
“Η κυβέρνηση κοστολογεί φθηνά την ανθρώπινη ζωή”

Τα γενικότερα προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας καθώς και τα χρονίζοντα προβλήματα του ίδιου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και των εργαζομένων σε αυτό, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας, αποτελούμενο από τη βουλευτίνα Ηρώ Διώτη, τον συντονιστή και την υπεύθυνη θεμάτων Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Πέτρο Παπαγεωργίου και Αγγέλα Δημότσιου αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κατήγγειλαν για πολλοστή φορά το Υπουργείο Υγείας για εμπαιγμό σχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση δεδουλευμένων οφειλών (νυχτερινά, αργίες κ.λπ.) –μετά και την περικοπή των μισθών τους κατά 40%-, για τον πεπαλαιωμένο –αν όχι απαρχαιωμένο- εξοπλισμό και στόλο των ασθενοφόρων τους, καθώς και για τις ελλείψεις σε προσωπικό. Εξέθεσαν ακόμη τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την έλλειψη οδηγών και βοηθών ασθενοφόρων/διασωστών στα Κέντρα Υγείας των νομών της Θεσσαλίας αλλά και ευρύτερα, που έχουν ως συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση του ΕΚΑΒ με διακομιδές στις οποίες μετά βίας μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Σε μια περίοδο που όλοι οι πολίτες έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και την ανέχεια κι έχουν στραφεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχουν προπληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν καθημερινά με τις εισφορές και τους φόρους τους, η πρόθυμη, στις επιταγές της τρόικας, πολιτική ηγεσία γκρεμίζει και το εναπομένον κοινωνικό κράτος, κοστολογώντας πολύ φθηνά την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτίνα.

«Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας δυστυχώς είναι κοινό μυστικό και, το χειρότερο όλων, είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με αυτή την κατάρρευση των δημοσίων υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να στερούνται πρόσβασης σε αυτές. Την ίδια ώρα, και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν υποστεί δραματική μείωση των απολαβών τους και δεν έχουν άλλο περιθώριο να χάνουν δεδουλευμένα χρήματα. Η εσωτερική τρόικα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) πρέπει να αντιληφθεί ότι η ίδια η επιβίωση του ΕΚΑΒ και της κοινωνικής προσφοράς που αυτό παρέχει εξαρτάται άμεσα από την ίδια την επιβίωση του προσωπικού του και των υποδομών του. Το ΕΚΑΒ επιτελεί σημαντικό έργο στην προνοσοκομειακή φροντίδα, η οποία πρέπει να παραμείνει και δημόσια και δωρεάν, άρα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του».

Advertisements