Ανακοίνωση Επιτροπής Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (25.10.2012)
Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας
Η 28η Οκτωβρίου, ημέρα σταθμός του αντιφασιστικού αγώνα

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης για τον πόλεμο κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι στη ζωή πρέπει να παίρνουμε θέση και να δίνουμε καθημερινή μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τις οποίες ο λαός μας έχει παλέψει σκληρά, έχει χύσει πολύ αίμα και που σήμερα για ακόμη μια φορά κινδυνεύουν από τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν πρέπει να αφήσουμε το φασισμό να φουντώσει προσποιούμενοι ότι δεν βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, νομίζοντας ότι δεν μας αφορά. Ο φασισμός αρχικά, πάντα στρέφεται εναντίον των «άλλων», των αλλόφυλων, των αλλόθρησκων, των «διαφορετικών». Πάντα όμως ο πραγματικός τελικός στόχος του είναι όλοι όσοι διαφωνούν μαζί του και αργά ή γρήγορα στρέφεται εναντίον τους. Αν σήμερα δεν μιλήσουμε και δεν δράσουμε ενάντια στη φασιστική απειλή στη χώρα μας, αύριο δεν θα έχουμε καν το δικαίωμα να μιλάμε.

Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικοί μας αντίπαλοι βρίσκονται στις τράπεζες, στα εφοπλιστικά και μεγαλοεργολαβικά γραφεία, στα διεθνή χρηματοοικονομικά ιερατεία και στο πολιτικό προσωπικό τους. Αυτοί είναι που έχουν εξαπολύσει την πιο καταστροφική επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις ενός αιώνα και ταυτόχρονα δείχνουν με το δάχτυλο τους πλέον αδύναμους, τους μετανάστες, ως βασικούς υπεύθυνους αυτής της καταστροφής, αξιοποιώντας και τη δράση των φασιστικών ομάδων της Χρυσής Αυγής. Το μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο γίνεται πιο έντονο λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τις υποκριτικές και φασιστικής έμπνευσης πολιτικές της κυβέρνησης, συνεπικουρουμένων από τις επιθέσεις φασιστικών αγελών σε αδύναμους και ανυπεράσπιστους συνανθρώπους μας. Ας θυμηθούμε όλοι ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού είναι παιδιά και εγγόνια μεταναστών καθώς και τα εκατομμύρια των ελλήνων που μετανάστευσαν διαχρονικά σε άλλες χώρες και δυστυχώς αναγκάζονται να μεταναστεύουν και σήμερα. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη στρεφόμενοι ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι μαζί εναντίον των μεταναστών.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, με την καθημερινή τους στάση να αναδεικνύουν και να αντιμετωπίζουν φασιστικές πρακτικές και να συμβάλλουν στην εμπέδωση από μαθητές/τριες και φοιτήτριες/τες της αναγκαιότητας της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συλλογικότητας. Να αναδείξουν ότι για τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν ευθύνονται τα παιδιά των μεταναστών αλλά οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

Με τους ενωτικούς αγώνες μας να ανατρέψουμε αυτούς που καταστρέφουν το μέλλον της νέας γενιάς και τα αποτελέσματα του μόχθου των μεγαλυτέρων. Να κάνουμε την 28η Οκτωβρίου έναν σημαντικό σταθμό του αντιφασιστικού αγώνα και διαδήλωσης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

«Η ζωή μετά το Άουσβιτς είναι η ζωή όλων μας. Σ’ αυτή τη ζωή, η μνήμη έχει δικαιώματα. Αλλιώς, γίνεται μόνο ένα παρόν. Και το παρόν μόνο του είναι αφόρητο. Η μαρτυρία αφορά το σύγχρονο υπερπληροφορημένο άνθρωπο γιατί του θυμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στην «ανθρώπινη φύση», δηλαδή μέσα του. Τον κίνδυνο να ξανακουστεί πολύ σύντομα το πρόσταγμα που συνόδευε, κάθε μέρα, το εγερτήριο στο Λάγκερ».

Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του Ζακ Σαμουήλ στο βιβλίο του Πρίμο Λεβί, «Η Ανακωχή»
Advertisements