Συνεχίζει να κινδυνεύει το έργο της Κάρλας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (16.01.2013)
Προς Υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για τη θητεία της ΕΥΔΕ Κάρλας

Στο στάδιο της υπογραφής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα για την παράταση λειτουργίας της ΕΥΔΕ Κάρλας, καθώς έχει ήδη περάσει τον έλεγχο νομιμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ για το έργο «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Α Φάση», που εντάχθηκε με προϋπολογισμό 30.220.000,58€ (με ΦΠΑ) στο ΠΑΑ 2007-13, έχουν γίνει επί του παρόντος δαπάνες ύψους 134.822€, ενώ η εγκεκριμένη πίστωση ανερχόταν σε 7.050.000€. Αυτά απάντησαν αντίστοιχα ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής και Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Στ. Καλογιάννη «δεν προβλέπεται παράταση της χρηματοδότησης, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται για να προχωρήσουν τα έργα αφορούν κυρίως: α) την άρνηση κατοίκων και του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην κατασκευή των υδρογεωτρήσεων του έργου της ύδρευσης, με συνέπεια τη διάλυση της εργολαβίας, (β) τις χρονοβόρες διαδικασίες, για τις πληρωμές επιτάξεων από ΟΠΕΚΕΠΕ, (γ) τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και (δ) το θέμα των αναδασμών περιοχής Στεφανοβικείου για την κατασκευή της β’ φάσης του έργου της άρδευσης».

Τέλος, σύμφωνα με τον αναπ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Στ. Καλαφάτη, σε ό,τι αφορά στο έργο “Επαναδημιουργία λ. Κάρλας”, το οποίο άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999, «μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 3 εργολαβίες, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 5 και στο επόμενο διάστημα μέσα στα χρονικά όρια του προγράμματος (2012-2015) αναμένεται να υλοποιηθούν άλλες 4 εργολαβίες. Τέλος, μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 72% περίπου του οικονομικού αντικειμένου που ανέρχεται σε 179.500.000€ (λόγω του μεγάλου αντικειμένου της αρχικής εργολαβίες του ταμιευτήρα)».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις, οι βουλευτές τόνισαν: «Κανένας από τους Υπουργούς δε φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση όλων των συναφών με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας εργολαβιών και την παράδοση του έργου, παρά μόνο παρατηρούν τα κονδύλια να “περνούν” λόγω αρρυθμιών που δημιούργησαν τα ίδια τα συναρμόδια Υπουργεία στην υλοποίηση του έργου. Όσα παρουσιάζει ο κ. Καλογιάννης ως προβλήματα δεν προκύψανε από το πουθενά. Αντίθετα, αφενός η άρνηση του Δήμου Ρ. Φεραίου και των δημοτών δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχαν και έχουν ακόμη και σήμερα στις εκάστοτε κυβερνήσεις μετά τα τόσα χρόνια που έπιναν νερό-φαρμάκι από τις γεωτρήσεις. Αφετέρου, ο αναδασμός του Στεφανοβίκειου είναι έργο που πρέπει να ολοκληρώσει η Πολιτεία και βαλτώνει από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Το ξεκαθάρισμα εκ μέρους του αναπλ. Υπουργού ότι δεν προβλέπεται παράταση της χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την αποφυγή απάντησης ως προς το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απένταξη του έργου από το ΠΑΑ 2007-13, που θα σημάνει την επιστροφή διόλου ευκαταφρόνητων κονδυλίων στην Ε.Ε., δημιουργεί ανησυχίες για την ολοκλήρωση της επανασύστασης της λίμνης Κάρλας και όλων των συνοδών έργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κρούει μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή και τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή στις αρχές του μήνα από τη διάβρωση του πρόχειρου αναχώματος στην Κάρλα, ότι η απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και η αδυναμία ολοκλήρωσης του περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού αυτού έργου, θα διαιωνίσει σοβαρά προβλήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας και θα διακινδυνεύσει την αειφορία στη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων».

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατατεθείσα ερώτηση και αναλυτικά οι απαντήσεις των Υπουργείων ΕΔΩ:
http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=fe2a88fd-2e53-4465-9094-d3b7347b5b2d

Advertisements