Υγειονομική κινητοποίηση την 31η Ιανουαρίου στο ΓΝ Λάρισας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (28.01.2013)
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για την υγειονομική κινητοποίηση της 31η Ιανουαρίου στο ΓΝ Λάρισας

 «Στην Ελλάδα ο λαός πέφτει σε βαθιά ανέχεια… Σχεδόν κάθε πακέτο λιτότητας που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, περιέκοψε τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. (…) Φέτος προβλέπεται να μειωθούν εκ νέου υπό την πίεση της τρόικας. Αυτό γιορτάζεται σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον ως επιτυχία των μέτρων λιτότητας. Στην Ελλάδα ο λαός πέφτει όμως σε βαθιά ανέχεια».

Το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να είναι κείμενο στα Μέσα Μαζικής “Παραπληροφόρησης” του “κακόπιστου” ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να γκρεμίσει την κυβέρνηση, που τόσο κόπο κάνει να σώσει την χώρα από την καταστροφή! Μόνο που η παραπάνω διαπίστωση ανήκει σε δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung

Στην ελληνική πραγματικότητα όμως, και στην κοινωνία της, το 30% στερείται του δικαιώματος πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας. Άνεργοι, ανασφάλιστοι, φτωχοί και νεόφτωχοι, ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που αγγίζουν τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το σχέδιο της εσωτερικής Τρόικας να ελαχιστοποιήσει τα “έξοδα” που απαιτούνται για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, περιλαμβάνει μείωση κλινών καθώς και τμημάτων (κλινικών) και δημοσίων Νοσοκομείων. Οι δομές και οι υπηρεσίες σε ψυχικώς πάσχοντα άτομα, με αναπηρία, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες συρρικνώνονται λόγω υποχρηματοδότησης. Συνθήκες πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας για νέες περικοπές (α) κονδυλίων κατά 35%, (β) πρόσθετων αμοιβών για την πληρωμή αργιών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων για το μη ιατρικό προσωπικό, και είναι η συνέχεια προγενέστερων περικοπών της διετίας 2010-2012 κατά 40%. Τρανταχτό παράδειγμα η μη καταβολή δεδουλευμένων που εκκρεμούν από το Μάρτιο του 2012.

Η απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα των Μνημονίων έγινε καθεστώς για ολοένα και περισσότερους εργαζομένους, τη στιγμή που οι ασθενείς καλούνται και υποχρεώνονται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερα για τις διαρκώς υποβαθμιζόμενες υπηρεσίες υγείας.

Επειδή η Υγεία συνιστά ένα Δημόσιο, κοινωνικό Αγαθό που δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό της Οικονομικής Κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας καλεί στη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην Υγεία για όλους, καθώς και στη σωτηρία των Δημοσίων Δομών Υγείας και Πρόνοιας, που να αγκαλιάζει όλα τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις, στα χωριά και στις γειτονιές, σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των Νοσοκομείων της περιοχής μας την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, στις 11 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσουμε μορφές αγώνα καθώς και παρεμβάσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες και Διοικήσεις των Νοσοκομείων, σε συνεννόηση με σωματεία, φορείς και άλλες δυνάμεις.

Advertisements