Απάντηση Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας στην Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας ΚΚΕ

O ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και η θέση του για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, όπως αυτοί εκφράστηκαν σε ανακοίνωσή της (15.02.2013), «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το μπλόκο της Νίκαιας με προφανή διπλό στόχο: να αθωώσει την Ε.Ε. και την ΚΑΠ για την “κατάντια” των αγροτών και να ψαρέψει σε θολά νερά. Μοίρασε στους φτωχούς αγρότες αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορώνες αποφεύγοντας να θίξει τον πυρήνα καταστροφικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ως “ανέξοδες υποσχέσεις” του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αναφέρονται το χάρισμα των αγροτικών χρεών, το αφορολόγητο πετρέλαιο, το φθηνό ρεύμα κλπ.

Ως τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, το ΚΚΕ επικαλείται την αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε παροχές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία (1,5 δις ευρώ) τις οποίες στερείται η χώρα μας λόγω ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ αποδίδει αναληθώς στο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ την πρόθεση να αθωώσει την ΕΕ και την ΚΑΠ με το επιχείρημα ότι δεν ασκεί μηδενιστική κριτική στην ΕΕ, η οποία κατά το ΚΚΕ είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά μας, και ότι μιλά για παροχές της ΕΕ, πράγμα απαράδεκτο, ως φαίνεται για το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, σε αντίθεση με την οπτική του ΚΚΕ που δαιμονομοποιεί την ΕΕ, αντιμάχεται την αρχιτεκτονική της και την πολιτική των κυρίαρχων κύκλων της, η οποία ενοχοποιείται για την “κατάντια” της φτωχής αγροτιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δε θεωρεί το εθνικό κράτος ή το μόρφωμα της ΕΕ αυτά καθ’ αυτά υπεύθυνα για αυτή την “κατάντια”, αλλά τις πολιτικές που αυτά ασκούνται. Η προσέγγιση αυτή θεωρεί φυσιολογικές τις απολήψεις από την ΕΕ, αφού τα εθνικά κράτη συμμετέχουν αναλογικά στον προϋπολογισμό της.

Το ΚΚΕ με την δαιμονοποίηση της ΕΕ αντικειμενικά αθωώνει τις ντόπιες μνημονιακές δυνάμεις, χάνοντας την ουσία της υπόθεσης. Μας προκάλεσε έκπληξη ο χαρακτηρισμός από πλευράς ΚΚΕ της θέσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του μνημονίου ως “αντιμνημονιακής και αντικυβερνητικής κορώνας”, σαν να πρόκειται για δευτερεύον θέμα, μη συνδεόμενο με τις αρνητικές συνέπειες σε βάρος της αγροτιάς. Δυσάρεστη ήταν και η έκπληξη να χαρακτηρίζονται “ανέξοδες υποσχέσεις” οι συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με το χάρισμα των αγροτικών χρεών, το αφορολόγητο πετρέλαιο, το φθηνό ρεύμα κλπ.

Ξεπερνά όμως το όριο της πολιτικής αντιπαράθεσης η τάση του ΚΚΕ να παραθέτει ως πραγματικά περιστατικά, πληροφορίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα για το ΣΥΡΙΖΑ/EKM. Για παράδειγμα πληροφορεί τους φτωχούς αγρότες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/EKM είναι υπέρ των μεγάλων εκμεταλλεύσεων ως “των μόνων βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ικανών να αντέξουν σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον”. Αυτή τη θέση δεν τη συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς του ΚΚΕ.

Είμαστε αντίθετοι με το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Συνδέουμε τους μεμονωμένους αγρότες με τις μικρές εκμεταλλεύσεις με τη διαδικασία παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, σε αντίθεση με την έντονη βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής που δεν εγγυάται ούτε αυτή, ούτε το σεβασμό στο περιβάλλον. Τις απόψεις αυτές καταθέσαμε επισήμως στη Βουλή, μιλώντας για τις προωθούμενες αλλαγές στην ΚΑΠ.

Αναρωτιόμαστε, ύστερα από όλα αυτά, αν η ανακοίνωση της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπαγορεύτηκε από το ενδιαφέρον του για την φτωχή αγροτιά ή από τη σκοπιμότητά του να υποτιμηθεί η απήχηση της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο μπλόκο της Νίκαιας.

Λάρισα, 18.02.2013
Πέτρος Παπαγεωργίου
Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας

Advertisements